Rolduc Brouwerij

“Blij van de allereerste slok van een nieuwe biersoort”

De monniken op Abdij Rolduc in Kerkrade brouwden al hun eigen bier in 1146 in Brouwerij Rolduc. Vanaf de Eerste Wereldoorlog – de Duitsers hadden de ketels buitgemaakt vanwege het metaal – is de brouwerij niet meer in gebruik geweest. Tot voor kort. Wiel Choinowski, zijn zoon Elmar Choinowski en schoonzoon Wim Eussen verkasten van hun eigen kleinschalige brouwerij – lees: hun keuken – naar Brouwerij Rolduc. Niet zomaar. Nee, Abdij Rolduc was op zoek naar een historisch correcte invulling en de 3 heren zochten een betere plek om hun lekkere, regionale bieren te brouwen. Win-win. Het gerstenat met typische namen zoals Blonde Non, Broenge Pater en Kølsje Jong is inmiddels te koop bij 7 PLUS-locaties in Parkstad, bij de Abdij zelf, maar ook bij slijters. Wim vertelt.

Constanter brouwen met veel ruimte
“Onze microbrouwerij zijn we begonnen als hobby. Thuis in de tuin. En later in de keuken. Maar je kunt je voorstellen dat wij onze huisgenoten wel eens in de weg liepen. Toen Abdij Rolduc besloot weer een brouwerij te willen huisvesten was dit voor ons de perfecte kans. Nu kunnen we constanter brouwen met veel meer ruimte en tegelijkertijd zorgen wij dat de brouwcultuur op Rolduc in stand gehouden én de bierproductie uitgebreid wordt. De bierverkoop gaat via de stichting die hier speciaal voor in het leven geroepen is. Van het geld dat binnenkomt ontwikkelen we weer verder. We zijn nu bezig met de uitbreiding van de brouwerij.

Steentje bijdragen aan verbinding
Al onze bieren zijn te koop bij PLUS. Wij hebben voor iedere smaak én gelegenheid een biertje. De een is wat voller van smaak, de ander fruitig. Sommige zitten hoger in het alcoholpercentage en andere drink je weer wat makkelijker weg. Wij brouwen 3 soorten abdijbier, Blonde Non, Broenge Pater, Kloeëster IPA, Kølsje Jong, Rolducker Zwaere en Blow! Your Mind Weizen. Dat laatste bier hebben wij speciaal voor het WMC gebrouwen. Ook brouwen we Roda Bier en Gaia Blond. Wij proberen zo ons steentje bij te dragen aan de verbinding van de regio.

Goede feedback is een drijfveer
Ik vind het fijn om met het complete proces bezig te zijn. Van het brouwen zelf tot het ontwerpen van het etiket. Van het bedenken van de naam tot het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Die afwisseling maakt het interessant. De goede feedback die wij van onze klanten krijgen, is een drijfveer om door te gaan. En waar ik ook heel blij van word is de allereerste slok van een nieuwe biersoort. Als alles klopt van idee naar uitvoering is dat supermooi en -lekker.”

 

Een lekker koud biertje na een werkdag, in de ‘derde helft’ of op een feestje doet wonderen. Het lest je dorst, maar brengt ook saamhorigheid. Brouwerij Rolduc heeft voor ieder wat wils. En kijk eens naar die namen. Sommige laten je zéker glimlachen. PROOST.

Verkrijgbaar bij

– PLUS Winnubst
– PLUS Muijs
– PLUS Tim & Joyce Janssen
– PLUS Rosenboom
– PLUS Wetzels
– PLUS Franssen