Pieke Drinks

“Redden onverkochte broden vermindert voedselverspilling”

In Nederland gooien wij enorm veel brood weg. Terwijl wij toch een echt broodland zijn. Het verbaasde Laura Nieboer uit Ransdaal ontzettend. Sowieso komt een derde van het geproduceerde voedsel überhaupt nooit op ons bord terecht, maar Laura richt zich nu vooral op brood. Dit verspillen wij in Nederland verhoudingsgewijs het meest. “Ik ging in 2018 experimenteren met brood en uiteindelijk heb ik Pieke Broodbier en Pieke Broodgin gecreëerd.”

Hergebruiken van voedsel
Pieke Drinks is het bedrijf achter het ambachtelijke bier- en ginmerk. “Ik richtte het in 2018 op onder de naam Innowastion. Met als doel innovatie in de voedingssector te stimuleren, voornamelijk gericht op het hergebruiken van voedsel. Ik wilde laten zien dat er nog waarde zit in een brood dat onverkocht is. Het is niet ‘maar gewoon brood’. Nee, brood heeft net als ander voedsel een bijzondere combinatie aan eigenschappen, die je voor iets anders kunt gebruiken. Maar je moet die eigenschappen wel zien én benutten.”

Weggooien is zo jammer
Pieke Broodbier wordt gebrouwen met onverkocht brood en vervangt een deel van de mout. Je krijgt namelijk alcohol als je koolhydraten omzet in suikers en er gisten aan toevoegt. Dit bracht Laura op het idee om brood te gebruiken als basis voor het brouwen van bier. “Zo kan ik voedselverspilling op een leuke, creatieve, gezellige en dus positieve manier op tafel zetten. Ik wilde hiermee ook anderen inspireren. Weggooien is zo jammer. Probeer eens iets anders ervan te maken.” Zo bedacht Laura naast het broodbier ook Pieke Broodgin. De gin is gemaakt van 100% onverkocht brood en jeneverbessen.

Ondernemers die erin geloven
Pieke Drinks heeft in het begin veel verkocht, maar door de coronapandemie was er een terugval in de verkoop. Ondanks deze tegenslag is het bedrijf bezig met een comeback en worden de producten weer steeds vaker verkocht. “De vraag van PLUS Voerendaal om het bier en de gin daar te verkopen en het geloof van andere ondernemers erin, is een goed teken voor de toekomst van mijn bedrijf en voor de toekomst van duurzame ondernemers en duurzamere producten.”

Klein bedrijf, grote potentie
Het ambachtelijke broodbier van Pieke Drinks is niet alleen lekker om te drinken, maar ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. “Mijn bedrijf is nog klein, maar de potentie is groot. Door het redden van onverkochte broden lever ik een belangrijke bijdrage aan het verminderen van voedselverspilling. Zo kan een klein bedrijf als Pieke Drinks toch een groot verschil maken.”

Red een brood. En koop Pieke Broodbier van Pieke Drinks uit Ransdaal. Het bedrijf verwerkt onverkochte broden in bier. En helpt zo verspilling tegen te gaan. Help jij mee? Twijfel je over de smaak? Nergens voor nodig, want het is een lekker, toegankelijk biertje. Proost.

Verkrijgbaar bij

– PLUS Tim & Joyce Janssen Heerlerbaan
– PLUS Tim & Joyce Janssen Voerendaal