Overst Voerendaal

Een natuurlijke tinteling in de wijnen

Wijn komt niet alleen uit het buitenland. Ook in Limburg wordt wijn gemaakt. En lekkere ook. Ruud Verstegen weet er alles van. Zijn schoonvader begon in 2001 Landgoed Overst Voerendaal. Sinds 2006 staat Ruud zelf aan het roer. Van 8 druivensoorten maakt hij zo’n 13 à 14 wijnen. Rood, wit en rosé. Een aantal wijnen vind je terug bij PLUS.

De wijn wordt steeds beter
Van de grond bewerken tot het bottelen van de wijn zelf en de verkoop ervan. Alles doen ze zelf op Landgoed Overst Voerendaal. “Eerst huurden wij een paar keer per jaar een Duitse wijnmaker in. Hij heeft ons alles bijgebracht. Van het snoeien tot het wijn maken. In het begin deed ik alles exact zoals hij het me geleerd had, maar gaandeweg ben ik dingen gaan uitproberen. Ik probeer de wijn steeds beter te maken.” De wijnstruiken van het landgoed staan in een bijzondere bodem. De Kunrader mergelsteen ligt vrij hoog in de grond, waardoor er een hoog koolzuurgehalte in de wijn zit. Dat zorgt voor een natuurlijke tinteling.

70% van druiven machinaal geoogst
Het gaat wat te ver om alle wijnsoorten op te noemen, daarom een paar: Riesling, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Auxerrois. “Het romantische idee van het handmatig oogsten van de druiven met zo’n grote manden en het trappen van de druiven bestaat niet meer. Nee, 70% van de druiven wordt zelfs machinaal geoogst. Met de rode druiven moet je uiterst voorzichtig zijn, daarom knippen we die volledig met de hand.” De meeste wijn verkoopt het landgoed binnen een straal van zo’n 30 kilometer. Vooral aan groothandels en PLUS-winkels.

Niet altijd met je werk bezig zijn
“Je begint met niks en maakt een volledig eindproduct. Ik ben zelf 100% verantwoordelijk voor het complete proces. Dat vind ik er mooi aan. En natuurlijk de reacties van mensen die de wijn zo lekker vinden. Daar kan ik van genieten.” Over genieten gesproken… Welke wijn is Ruuds favoriet? “Dat ligt er maar net aan welk weer het is en waar ik zin in heb. Een rosé op een zonnige dag op een terras is heerlijk. De andere keer vind ik een glas rode wijn lekkerder. En ook drink ik wel eens een pilsje. Je hoeft natuurlijk niet altijd met je werk bezig te zijn.”

Neem je vanavond een rode, witte of rosé wijn? Het maakt niet uit welke je kiest. Ze zijn allemaal even lekker. En 100% van Zuid-Limburgse bodem. Om precies te zijn komen deze wijnen allemaal van Landgoed Overst Voerendaal. Proost.

Verkrijgbaar bij

– PLUS Tim & Joyce Janssen Voerendaal