Hefra Asperges
15 hectare vol met het witte goud
Het witte goud – asperges dus – verbouwen Frans en Helga Beumers van Hefra Asperge in Panningen. Al 40 jaar lang. Buiten in de volle grond, maar ook in verwarmde kassen. Daardoor kun je van februari tot en met 24 juni genieten van hun heerlijke en gezonde groente. Oók bij PLUS.
Focus op aspergeteelt
Frans ging na school in loondienst en teelde asperges voor ‘erbij’. Dit liep zo goed dat hij steeds meer asperges ging telen en uiteindelijk stopte bij zijn baas. “Dat is nu zo’n 40 jaar geleden. Ik had mijn handen vol aan de asperges en een paar varkens die we toen hadden. Niet veel later ben ik ook met de varkens gestopt en heb mijn focus volledig op de aspergeteelt gelegd. Verwarmd in kassen en koud buiten in aspergebedden.” Het bedrijf groeide en groeide. Op dit moment hebben Frans en Helga – zij houdt zich vooral bezig met de administratie en de certificering PlanetProof, het personeelsbeleid en het sorteren van de asperges – op 15 hectare van hun eigen grond asperges staan. Frans liet na verloop van tijd de veilingen links liggen en ging zelf verkopen. Dat levert veel meer op. Nu hebben zij een afzetmarkt in Nederland, België en Duitsland. Waarvan PLUS een gedeelte afneemt.
Graag korte schakels
De asperges brengt Frans zelf naar de PLUS-winkels toe. Zo houdt hij feeling met zijn klanten. Want hij is van de korte schakels. “De samenwerking duurt al zo’n 4 jaar. Het gaat prima. Maar ik hou ervan zelf contact te onderhouden. Ik vind het sowieso belangrijk dat onze asperges zo vers mogelijk gegeten worden. Wij sorteren ze ‘s avonds of ‘s morgens en in de middag liggen ze dan in de winkel. Kraakvers. Als ze via het hoofdkantoor komen zijn ze al 2 of 3 dagen oud voordat de klanten ze kopen. Dat is doodzonde.”
Asperges met een eitje en boter
Asperges zijn een mooi product. En heel gezond. “Wat ik jammer vind is dat de jeugd niet graag asperges eet. Dat komt waarschijnlijk doordat sommige rassen wat bitter smaken. Maar het kan ook liggen aan de manier van klaarmaken. Hierin heb je veel mogelijkheden. Ikzelf eet asperges het liefst gekookt met een eitje en dan gesmolten boter eroverheen. Heerlijk.”

Verkrijgbaar bij
– PLUS Winnubst
– PLUS Wetzels
– PLUS Tim & Joyce Janssen
– PLUS Rosenboom