Echte Bakker Hagedoren

“Het ambachtelijke is het mooie aan dit vak”

Als ‘s morgens om klokslag 8.00 uur de winkel weer vol ligt met al het lekkers, dan is Peter Hagedoren van Echte Bakker Hagedoren uit Hoensbroek trots. “Het is altijd een mooi en ook wel stressvol samenspel van alle vakmensen achter de schermen die alles klaarmaken: brood, broodjes, vlaaien, taarten, nonnevotten. Sjiek als het allemaal weer op tijd uitgestald is en klaar is voor de verkoop.”

Met mijn blote handen
Onvoorstelbaar wat je allemaal kunt maken van een zak meel, een pak slagroom, een blok gist, een emmer water en een portie zaden en granen. “Met mijn blote handen maak ik een brood met allerlei ingrediënten en 8 uur later komt er een lekker, knapperig exemplaar uit de oven. Dat is het mooie aan dit vak. Het ambachtelijke.” Zo gaat het al vanaf 1938 in de bakkerij. Opa en oma Hagedoren gingen met hun heerlijke broden en lekkernijen langs de deuren. En in 1961 openden zij hun eerste filiaal. Ook toen bleven zij nog bezorgen. Peters vader Jan en zijn oom Wim namen in 1972 het stokje over van zijn opa en opa. “In 1994 gingen mijn vrouw Saskia en ik in de bakkerij werken. 3 jaar later namen wij het bedrijf over.”

De beste mensen en de beste grondstoffen
Inmiddels heeft Echte Bakker Hagedoren 6 filialen. Naast eigen verkoop leveren ze al een aantal jaar aan PLUS-winkels. Daar kun je brood, broodjes, vlaaien en – in het carnavalsseizoen – nonnevotten krijgen. Wil je iets speciaals of zeker weten dat je niet misgrijpt, dan kun je bij PLUS een bestelling doorgeven. Ook horecazaken hebben producten van Echte Bakker Hagedoren op hun menukaart. “Wij proberen elke dag de beste te zijn. Ons geheim? De beste mensen. En de beste grondstoffen, die zoveel mogelijk uit de regio komen. Maar liefst 99% van de producten maken we zelf. Iedere dag vers. Voor onze specialiteiten zoals de abrikozen-, kersen- en strooiselvlaai, nonnevotten, de boerenmik, het Mariarader kloosterbrood en alle roggebroden waaronder het brikske komen mensen van ver.”

Broden over? Nonnen weten er raad mee
Een bakker kan nooit precies weten wat hij gaat verkopen op een dag. Maar Peter en Saskia gooien niets weg. Zij hebben een mooie bestemming voor de producten die over zijn. “Het brood gaat onder andere naar klooster In Regina Pacis in Valkenburg. Zij geven het aan mensen die het goed kunnen gebruiken in hun wijk. Of ze eten het zelf.”

Niets lekkerder ‘s morgensvroeg dan een verse boterham met een knapperige korst of een sneetje roggebrood. En wat denk je van een ambachtelijk stuk kersen-, abrikozen- of strooiselvlaai? Het is altijd feest met vlaai van Echte Bakker Hagedoren.

Verkrijgbaar bij

– PLUS Tim & Joyce Janssen